Kisszékely település ivóvízminőség-javító program

Kedvezményezett neve: Kisszékely Község Önkormányzata, Építési és Közlekedési Minisztérium

Támogatás összege: 298 759 564 Ft

Támogatás mértéke: 86,952933%

Projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.10.31.

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.1.3-15-2017-00070

A beruházással szembeni szakmai elvárás volt, hogy az érintett területen elsősorban az öt, a vízminőséget kiemelten befolyásoló komponens (arzén, bór, fluor, nitrit, ammónium) vonatkozásában a szolgáltatott közműves ivóvíz minősége feleljen meg a 98/83/EK irányelv és a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben rögzített paramétereknek, határértékeknek.

Kisszékelyen új, NaOCl – 90 g/l klór tartalmú nátrium hypoklorit alapú vegyszerrel, vas-mangán, szűrőkkel, aktív szén adszorberekkel, hozzá kapcsolódó segéd berendezésekkel, gépészettel, villamos irányítással, műtárgyakkal és felújítással sikerült megvalósítani a vízminőségjavító projektet. A projekt során megvalósult létesítmények: új kút; technológiai épület; tisztavíz tározó; dekant medence; udvartéri vezetékek;

A megvalósult 6 m3/h kapacitású vízkezelési technológia (ammóniummentesítés, vas-, és mangántalanítás) egységei: vízkinyerés mélyfúrású kutakból, II - III. sz. kút bekötővezeték telepítése, bekötő vezetékek egyesítése és vízkormányzás kialakítása zárkamrában, oxidáció és törésponti klórozás NaOCl oldat adagolással, vas-mangántalanító szűrés katalitikus szűrő technológiai egységben, deklórozás, méregtelenítés GAC szűrőn, hálózati fertőtlenítés ClO2 adagolással, tisztított víz tározása és kiadása volt.

Vízbázis fejlesztése: A korábbi vízmű területén található kutak közül az I. sz. tartalék kút (B-3) vízminőségi paraméterei alapján nem teljesítették a 201/2001 Korm. rendeletben foglalt értékeket (vas, mangán, ammónium, vízkeménység). A továbbiakban figyelő kútként lesz üzemben tartva, a rendszerről leválasztásra került. A II. sz. termelő kút (K-4) gépészeti felújítása megtörtént. A hálózatról leválasztott I. sz. kút helyett egy új tartalék kutat kellett létesíteni az üzemben lévő kút vízadó rétegére. Az új III. sz. a meglévő üzemi II. sz. (K-4) kúttal megegyező szűrőzéssel készült.