Atyha

Egy Marosvásárhelyen élő, atyhai kötődésű házaspár, Vinczefi Levente és felesége Éva  ajánlotta figyelmünkbe Atyha települést a jövőbeni együttműködésre.

Wikimedia Commons – Sie

A falut Erdély közepén, Hargita megye határán találjuk. A székelyföldi falu a Sóvidék legmagasabban fekvő települése. Népessége 80 család, 190 fő. Az alsó tagozatos iskolába 10 iskolás, az óvodába 6 óvodás korú gyermek jár. Korond községközponthoz tartozik, de helyi településfelelőse van. Római katolikus temploma 2016 szeptemberében villámcsapás következtében, minden berendezésével együtt, az oldalfalak kivételével leégett, azóta közösségi összefogással gyönyörűen újjáépítették.

http://atyha.ro/

A településen gyakorlatilag nincs szántóföld, minden területet kaszálóként, illetve legelőként hasznosítanak. Jelentős az erdőterület, melyet a Közbirtokosság kezel a tulajdonosok megbízásából. Érdekesség, hogy az erdők egy része a település határától távol a havasokban található. Az állattartás meghatározó jelentőségű a helyi gazdaságban. A termelt tejet tejcsarnokban adják le. Még látható reggel és este, ahogy a marhacsorda végigvonul a falun a legelőre és vissza.

Atyha település honlapja.