Kisszékely turisztikai fejlesztése


A projekt címe: Kisszékely turisztikai fejlesztése
A kedvezményezett neve: Kisszékely Községi Önkormányzat
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-TL1-2022-00003
A szerződött támogatás összege: 163 091 542 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt befejezésének dátuma: 2026. 03. 01.

A támogatást igénylő főkedvezményezett Kisszékely Községi Önkormányzat a projektet a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatallal valamint a Tolnáért – Tolna Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-vel közösen konzorciumban valósítja meg.

Korábban turisztikai elképzelés született a kisszékelyi Csádés-tó (kedvelt horgászhely) környezetének fejlesztésére. A turisztikai forgatókönyv megvalósítása továbbra is a tervek között szerepel, melynek tartalma a tó körüli területeken megvalósuló turisztikai fogadóépület, pallósorral borított napozó stég, madármegfigyelő a nádasban, hidak, parkoló, a két tavat (Barátok tava és Csádés-tó) összekötő sétaút kaland és élményelemekkel, a tó partjára utcabútorokkal. A fejlesztés kiegészíti a már meglévő Négyszögletű Kerekerdő tanösvény kiránduló-útvonalainak hálózatát.

Tematikus utak kialakítása:

A fejlesztési helyszín három tematikus út kiinduló pontja lesz. A fejlesztés keretében ezekhez információs táblát és kiadványt terveztünk. Vármegyén belüli turisztikai helyszíneket kötnek össze a különböző tematikájú útvonalak. A tematikus út helyszínein időjárás független kiállítások, nevezetességek megtekintése is a programok része. A tematikus utak mentén információs tájékoztató táblák kerülnek kihelyezésre.

Fogadóépület kialakítása: 

Az erdei utakon kirándulók, illetve a Csádés-tó partján horgászók, pihenők számára jelenleg nem áll rendelkezésre vizesblokk, információs pont. Ezt a hiányt igyekszik enyhíteni az új fogadóépület, mely a környezettudatosság jegyében egy meglévő épület (garázssor) helyén, annak átépítésével történik, nem növelve a beépített területet. A fogadóépület mellett fogadótér, akadálymentes stég, pihenőhely, parti sétány és parkoló is kialakításra kerül. Az elektromos üzemelésű közlekedési eszközök számára egy töltőállomás is kialakításra kerül.

Csádés-tó fejlesztése: 

A fejlesztés érinti a falu központjában lévő Csádés-tó környezetét, amely útba esik minden érkező turista számára. A tó partján pallósor (világítással, pihenőpadokkal), parti sétány kilátópontokkal, pihenőterek (asztal, padok, ülőkék) és lápi tanösvény kerül kialakításra a horgásztó körbejárhatósága érdekében. A beavatkozás a víztestet nem érinti. A két horgásztó (Barátok tava és a Csádés-tó) között az erdő szélén kiránduló út kerül kialakításra esőbeállókkal, tájékoztató táblákkal.

A turisztikai fejlesztés hozzájárul a térség versenyképességének javításához. Bővülnek a térségi turisztikai szolgáltatások, a turistafogadást segítő infrastruktúra. A térségi szolgáltatók között erősödhet a partnerségi kapcsolat közös programelemekkel. A turisztikai fejlesztés hozzájárul a helyi-térségi turisztikai ágazat népszerűségéhez, mely vonzza a befektetőket. Az új turisztikai termékekkel, szolgáltatásokkal bővíthetők a foglalkoztatási lehetőségek. A meglévő vagy új vállalkozások, mint turisztikai munkaadók növelhetik a foglalkoztatottságot.