Natura 2000 terület fenntartási terv egyeztetése

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összeállította a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló irányelv alapján a Kisszékelyi-dombság Natura  2000 terület fenntartási tervét. Az Igazgatóság a Fenntartási terv társadalmi egyeztetését Kisszékely Község Önkormányzatához  hívta Össze 2017. november 14-re. Az egyeztetésen 14 fő vett részt, a Kisszékelyi-dombság területéről Kisszékely és Nagyszékely települést képviselte a helyi lakosság.


A fenntartási terv készítésének céljaként azt jelölték meg, hogy a gazdálkodókkal és illetékes hatóságokkal lefolytatott egyeztetés eredményeit is beépítve a dokumentumba megfelelő iránymutatást nyújtson az érintett területek természetvédelmi szempontból ideális kezelésére vonatkozóan.

Kisszékely településen a Natura 2000 terület kiterjed a Kisszékelyi erdő terület, a Hamaraszó és Tuskós terület, valamint a kisszékelyi árok és környezetének jelentős részére. A Natura 2000 területen az előforduló élőhelyek, azok állapota, fontosabb fajok és gazdálkodási módok alapján 10 kezelési egység került lehatárolásra. A kezelési egységek lehatárolása a 2016-ban végzett élőhely felmérés alapján történt. A kezelési javaslatok részletes ismertetésre kerültek.

Májer József

►A cikk folytatása a Kicsi Falunk újság 2017/11. számában.

A Kisszékelyi-dombság Natura 2000 területről bővebben.