A Kálvária-domb védetté nyilvánítása

Helyi védett területek kialakítására 2015-ben készült egy javaslat, amely összesen öt területi egység természeti és kulturális értékeit vette számba, illetve számos adattal indokolta védelmük fontosságát. Az öt javasolt egység közül először a kiterjedésben legkisebb, de értékeit tekintve a legváltozatosabb terület kezelési terve készült el, amely a Kálvária-dombot és környékét, a falu egykori szakrális központját foglalja magába.


A védetté nyilvánítást kétéves szakmai előkészítés előzte meg, majd 2017. februárjában került sor az érintett tulajdonosokkal való egyeztetésre (a földterületek a kisszékelyi Önkormányzaton kívül nagyrészt a Római Katolikus Egyház tulajdonában vannak). Mindezek alapján a Képviselő-testület 2017. március 30-i ülésén hozott rendeletet Kisszékely első helyi védett természeti területének kialakításáról.


A Kálvária-domb a falu belterületén helyezkedik el, kis kiterjedése ellenére a benne rejlő természeti és kulturális örökségünk sokszínűségével és gazdagságával tűnik ki.

További részletek